galeria przepisów
Łódeczki zapiekane z farszem śledziowo- drobiowym Łódeczki zapiekane z farszem śledziowo- drobiowym
Łódeczki zapiekane z farszem śledziowo- drobiowym
autor: Barbara M
skład:
Farsz:
1 filet śledziowy solony
1/2 kg pieczonego kurczaka
1 duża cebula
1 łyżka masła
2 jajka
majeranek, pieprz, natka pietruszki,
sól i ostra papryka.
Ciasto na łódeczki:
45 dag mąki
15 dag masła
2 żółtka
1 całe jajko
3 łyżki śmietany 18%
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól

sposób przygotowania:
Upieczonego wystudzonego kurczaka filetujemy i przekręcamy z filetem śledziowym przez maszynkę do mielenia mięsa, cebulę kroimy w kostkę i smażymy na masełku na złoty kolor, przestudzoną dodajemy do farszu, wbijamy 2 jaja doprawiamy przyprawami podanymi w liście składników i dodajemy kilka listków drobno posiekanej natki pietruszki. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę którą będziemy nadziewać łódeczki.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy z proszkiem na stolnicę, dodajemy żółtka, jajo, masło, śmietanę i sól.
Wszystkie składniki siekamy nożem na koniec wyrabiamy rękami jeśli ciasto jest zbyt twarde możemy dodać troszkę mleka kiedy ciasto jest już gotowe wkładamy je do lodówki do schłodzenia na 1 godz, schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkujemy je na placki o grubości 0,5 cm i następnie wycinamy dowolnej wielkości prostokąty nakładamy wcześniej przygotowany farsz sklejamy w łódeczki lub jak to woli w prostokątne bułeczki lub sakiewki. Jednak musimy pamiętać by dokładnie posklejać boczki ciasta i na koniec przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i koniecznie po nakłuwać widelcem. Tak przygotowane łódeczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 10-15 minut w temperaturze 200C .Smacznego