galeria przepisów
Sałatka śledziowa z kapustą pekińską Sałatka śledziowa z kapustą pekińską
Sałatka śledziowa z kapustą pekińską
autor: Beata
skład:
filety ze śledzia Lisner a'la matias
1/2 kapusty pekińskiej
1 puszka kukurydzy
1/2 słoiczka czosnku marynowanego w oleju
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany
sól
pieprz
sposób przygotowania:
Filety namoczyć w wodzie z dodatkiem octu ( na 1,5 litra wody 1/4 szklanki octu). Do filetów dodaję poszatkowaną kapustę pekińską i marynowany czosnek pokrojony w plasterki.Kukurydzę osączam na sicie, część dodaję do sałatki, a resztę wrzucam do blendera i miksuję z majonezem i śmietaną. Sos doprawiam do smaku, polewam sałatkę i mieszam by wszystkie składniki były dokładnie pokryte sosem.