galeria przepisów
Śledz w pieczonych burakach. Śledz w pieczonych burakach.
Śledz w pieczonych burakach.
autor: basia94
skład:
2 matiasy(matiasy zalać mlekiem - odstawić na 30 minut. Osuszyć ręcznikiem po czym pokroić w kosteczkę).,4 główki buraka,80 g drobno posiekanych korniszonów, 1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli,starta skórka cytryny,pieprz,sól i cukier puder do smaku,1 łyżka oleju słonecznikowego,4 łyżki majonezu,2 łyżki soku z cytryny.
sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C .Buraki(każdy osobno) zawinąć w folię.Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 45-60 minut. Wyjąć buraki z piekarnika, obrać ze skórki i pokroić w jak najcieńsze plasterki.Skropić sokiem z cytryny.Na talerzu układamy podstawę z buraka.Za pomocą metalowego pierścienia układamy warstwowo produkty czyli najpierw korniszony,cebulkę, i śledz,śledzie posypać skórką z cytryny,posypać cukrem pudrem .Boki ozdabiamy burakami.Zrobić wieżę.Majonez wymieszać z solą i pieprzem.Oczywiście majonez podajemy osobno,żeby każdy mógł sobie sam polać .Smacznego!