galeria przepisów
Zapiekane ziemniaki z farszem serowo-śledziowym Zapiekane ziemniaki z farszem serowo-śledziowym
Zapiekane ziemniaki z farszem serowo-śledziowym
autor: e-jola1
skład:
7 ziemniaków (ugotowanych w mundurkach)
1 filet śledziowy a'la matjas (ok. 100g)
100g serka topionego
100g sera z przerostem niebieskiej pleśni (rokpol)
30g startego parmezanu
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
tłuszcz
koperek do dekoracji
sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrać ze skórki i przekroić wzdłuż. Blachę wysmarować tłuszczem, ułożyć połówki ziemniaków. Filety opłukać pod zimną wodą, lekko osuszyć i pokroić w kostkę. Farsz: śledzie połączyć z serkiem topionym, dodać posiekany koperek i pokrojony w kostkę rokpol. Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem. Farsz nałożyć na połówki ziemniaków, posypać startym parmezanem. Zapiec ok. 15-20 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C, aż do zarumienienia. Przed podaniem udekorować koperkiem. Smacznego!