galeria przepisów
ŚLEDZIE Z POMARAŃCZĄ ŚLEDZIE Z POMARAŃCZĄ
ŚLEDZIE Z POMARAŃCZĄ
autor: marika1503
skład:
• 60 dag filetów śledziowych
• ¾ szklanki mleka
• po 1 pomarańczy, cebuli, jabłku i kiszonym ogórku
• 4 łyżki majonezu
• 2 łyżki soku z cytryny
• cukier, pieprz czarny i ziołowy, sól.
sposób przygotowania:
Filety śledziowe zalej mlekiem, odstaw na 2-3 godziny. Następnie wyjmij je, osusz i pokrój wzdłuż na paski.
Pomarańczę, jabłko, ogórek i cebulę obierz ze skórek , pokrój w kosteczkę. Jabłka natychmiast skrop odrobiną soku z cytryny, aby nie pociemniały.
Majonez wymieszaj dokładnie z pozostałym sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz cukrem. Połącz z pokrojonymi owocami i warzywami.
Paski śledziowe zwiń w rulony, zostawiając w środku miejsce na owocowo warzywny farsz. Końce zlep wykałaczkami, aby śledziowa konstrukcja się utrzymała. Środki delikatnie napełniaj przygotowanym farszem. Przekąskę odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem śledzie przełóż na półmisek, udekoruj plasterkami pomarańczy i natką.