galeria przepisów
Zapiekanka ziemniaczana ze śledziem a'la matjas Zapiekanka ziemniaczana ze śledziem a'la matjas
Zapiekanka ziemniaczana ze śledziem a'la matjas
autor: e-jola1
skład:
1 kg ziemniaków
2 duże pory
2 łyżeczki kaparów
1 ząbek czosnku
220g filetów śledziowych a'la matjas w oleju
300 ml śmietanki 30%
2 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
koperek do dekoracji
sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach na półtwardo z dodatkiem soli. Odcedzić, przestudzić, obrać i pokroić w plastry. Pory oczyścić, umyć i pokroić w talarki. Śledzie opłukać pod zimną wodą, lekko osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać pory, smażyć ok. 5 min. Doprawić solą i pieprzem, wlać śmietankę, dusić pod przykryciem ok. 5 min. Czosnek obrać, przekroić na pół. Naczynie żaroodporne natrzeć czosnkiem, wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Następnie warstwami układać składniki: ziemniaki, sos, śledzie, ziemniaki, sos i kapary. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez 30 min. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. Smacznego!