sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach na półtwardo z dodatkiem soli. Odcedzić, przestudzić, obrać i pokroić w plastry. Pory oczyścić, umyć i pokroić w talarki. Śledzie opłukać pod zimną wodą, lekko osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać pory, smażyć ok. 5 min. Doprawić solą i pieprzem, wlać śmietankę, dusić pod przykryciem ok. 5 min. Czosnek obrać, przekroić na pół. Naczynie żaroodporne natrzeć czosnkiem, wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Następnie warstwami układać składniki: ziemniaki, sos, śledzie, ziemniaki, sos i kapary. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez 30 min. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. Smacznego!