galeria przepisów
Śledzik z żurawiną Śledzik z żurawiną
Śledzik z żurawiną
autor: ellanar
skład:
Opakowanie 0.5 kg filetów matjas w oleju firmy Lisner
cebula szalotka
ćwiartka jabłka
3 łyżki suszonej żurawiny
pół łyżeczki ziół prowansalskich
świeżo zmielony pieprz kolorowy (solidna szczypta)
sposób przygotowania:
Śledziki w tej wersji najlepiej zrobić dzień przed planowanym podaniem.
Najpierw kroimy szalotkę w kosteczkę, podobnie kroimy jabłko ze skórką. Dodajemy do tego żurawinę i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Śledzie kroimy na kawałki (ok 3 cm) i dodajemy do reszty składników. Polewamy całość olejem z opakowania filetów matjas. Mieszamy. Odstawiamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki. Przed samym podaniem posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Pyszne, aromatyczne i proste do wykonania