galeria przepisów
Sałatka śledziowa z jabłkiem i pieczarkami Sałatka  śledziowa z jabłkiem i pieczarkami
Sałatka śledziowa z jabłkiem i pieczarkami
autor: gosia56
skład:

50 dkg filetów śledziowych solonych a'la Matjas Lisner
50 dkg jabłek
2 korniszony
1 cebula biała
1 cebula czerwona
1 słoiczek pieczarki marynowanej
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
1/2 szklanki zalewy z korniszonów
pieprz do smaku
sok cytrynowy
sposób przygotowania:
KI:

Śledzie myjemy moczymy w zimnej wodzie -2 godziny zmieniając czasami wodę ,jak lubimy bardziej wymoczone to moczymy dłużej.Cebule kroimy w kostkę przelewamy wrzątkiem na sitku. Jabłka obieramy kroimy w kostkę skrapiamy sokiem cytrynowym. Korniszony kroimy w kostkę. Pieczarki przecinamy na pół. śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem kroimy na mniejsze kawałki.Do śledzi dodajemy pozostałe składniki mieszamy. Mieszamy majonez ze śmietaną i zalewą z korniszonów i odrobinę pieprzu zalewamy sałatkę ,lekko przemieszać .Sałatkę schłodzić przed podaniem. Górę sałatki udekorować dowolnie. POLECAM !!!