galeria przepisów
Śledzie po kaszubsku Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku
autor: zbysiowa
skład:
- 70 dag filetów śledziowych LISNER ( matjas)
- 4 łyżki cukru,
- 150 ml oleju słonecznikowego
-10 łyżek octu 10%
-słoiczek koncentratu pomidorowego
-szczypta chilli
-2 duże cebule
-5 -6 kulek ziela angielskiego
-4 liście laurowe
- łyżeczka gorczycy
-łyżka pieprzu młotkowanego z kolendrą
sposób przygotowania:
Śledzie odcedzam z solanki i moczę w zimnej wodzie ( 3 godziny, zależy od słoności) Następnie osuszam i kroję na mniejsze kawałki.

Cebule kroję na połówki , następnie w piórka, przekładam na rozgrzany olej, wsypuję cukier i chwilkę smażę, aż cebula zmięknie ale się nie ze złoci. Następnie wlewam ocet, dodaję koncentrat i przyprawy, mieszam całość i duszę na małym gazie około 15 minut.

Odstawiam aby przestygło.

W słoju lub pojemniku układam warstwami śledzie i cebulę, zamykam szczelnie i wstawiam do lodówki. Na drugi dzień możemy zajadać pyszne śledzie.