galeria przepisów
Koreczki na miodowo-musztardowych buraczkach Koreczki na miodowo-musztardowych buraczkach
Koreczki na miodowo-musztardowych buraczkach
autor: groszeq
skład:
4 średnie buraczki
8 małych matiasów
8-10 suszonych śliwek
3 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka soku z cytryny
natka, pomidorki koktajlowe do dekoracji
sposób przygotowania:
Od lat robię ten przepis na święta i wszystkim bardzo smakuje. Tym bardziej, że Boże Narodzenie spędzam w rodzinnym Kołobrzegu, gdzie mam dojście do zawsze świeżych ryb. Również do pysznych matiasów!

Przepis jest bardzo łatwy:
Najpierw całe, nieobrane buraczki owijamy w folię do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do miękkości, około 1,5 godziny.

W międzyczasie moczymy matiasy w zalewie wodno-mlecznej, żeby pozbyć się zbyt słonego smaku.

Rozrabiamy dressing miodowo musztardowy. W stojącym blenderze miksujemy musztardę, oliwę, miód, ocet jabłkowy i sok z cytryny. Miksujemy dość długo i pulsacyjnie, żeby dressing zrobił się puszysty i kremowy.

Wyjmujemy z piekarnika buraczki i czekamy chwilę do wystudzenia. Obieramy i kroimy w około 0,5 cm talarki. Odcedzamy matiasy i odsączamy. Zawijamy w koreczki.

Śliwki zalewamy wrzątkiem, żeby pozbyć się substancji konserwujących i kładziemy na koreczkach. Przebijamy wykałaczką, żeby koreczek się nie rozleciał i delikatnie układamy na talarkach buraczkowych. Całość subtelnie otulamy dressingiem, dekorujemy i voila!
Gotowe do spożycia!

Matiasy idealnie dopełniają grzanki z pełnoziarnistego pieczywa oraz białe, wytrawne wino. Smacznego!