galeria przepisów
Åšledzie z ogórkiem konserwowym, cebulÄ… i gorczycÄ… Åšledzie z ogórkiem konserwowym, cebulÄ… i gorczycÄ…
Åšledzie z ogórkiem konserwowym, cebulÄ… i gorczycÄ…
autor: Pyza
skład:

3 ładne płaty śledziowe a'la matjas
1 cebula czerwona
3-4 ogórki konserwowe
ok. 1/2 szkl. zalewy octowej od ogórków
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka białej gorczycy
1 czubata łyżka posiekanego świeżego koperku
do smaku - pieprz mielony
sposób przygotowania:
Åšledzie opÅ‚ucz, jeÅ›li sÄ… mocno sÅ‚one to wymocz trochÄ™. Pokrój na kawaÅ‚eczki. Ogórki pokrój w drobnÄ… kosteczkÄ™, tak samo czerwonÄ…, obranÄ… cebulÄ™, poÅ‚Ä…cz. Dolej zalewÄ™ z ogórków, dodaj koperek, gorczycÄ™ i trochÄ™ pieprzu, wymieszaj. UkÅ‚adaj warstwami Å›ledzie i mieszankÄ™ warzyw w szklanym naczyniu, zalej resztÄ… zalewy. Odstaw na min. 2 doby żeby smaki siÄ™ przegryzÅ‚y.