galeria przepisów
Gwiazdka śledziowa podana na jabłku Gwiazdka śledziowa podana na jabłku
Gwiazdka śledziowa podana na jabłku
autor: gosia56
skład:
8 filetów śledziowych solonych a'la Matjas Lisner
1 cebula biała
1 cebula czerwona
1 owoc granatu
kawałek pora
pieprz do smaku
przyprawa do sałatek w młynku
3-5 łyżek oleju
25 ml octu
3 jabłka
3 łyżki majonezu
sok cytrynowy
1 łyżka keczupu
sposób przygotowania:



Filety śledziowe solone a'la Matjas Lisner płuczemy zalewamy litrem zimnej wody wlewamy ocet i odstawiamy pod przykryciem na całą noc. Wymoczone śledzie osączamy kroimy w ukośne paseczki. Cebule i por kroimy drobno
.Z granatu wyjmujemy pestki wyciskamy łyżką sok całość wlewamy do pokrojonych śledzi mieszamy.
Do śledzi dodajemy pokrojoną cebulę i por doprawiamy pieprzem ,przyprawą dodajemy olej mieszamy i odstawiamy aby smaki się przegryzły na parę godzin. Przed podaniem ścieramy jabłka na tarce skrapiamy sokiem cytrynowym ,wykładamy na talerz.Na jabłka układamy śledzie można za pomocą foremki zrobić gwiazdkę. Majonez mieszamy z keczupem i dekorujemy dowolnie. POLECAM!!!!