galeria przepisów
Tymbaliki śledziowe Tymbaliki śledziowe
Tymbaliki śledziowe
autor: e-jola1
skład:
2 płaty śledziowe a'la matjas Lisner (150g)
10 oliwek
1 łyżka kaparów
2 łyżki żurawiny
500ml bulionu warzywnego
5 łyżeczek żelatyny
1 łyżka octu 10%
kilka gałązek koperku
pieprz do smaku
sposób przygotowania:
Śledzie pokroić w kostkę, oliwki w talarki. Przygotować 8 filiżanek. Na dnie każdej filiżanki, ułożyć gałązkę koperku (resztę posiekać i odłożyć), następnie oliwki, kapary, śledzie i żurawinę. Żelatynę wsypać do miseczki, zalać zimną wodą, odczekać aż napęcznieje. Dodać do gorącego bulionu, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dodać ocet, pieprz i resztę koperku. Zalać składniki. Po ostudzeniu, wstawić do lodówki na noc. Aby wyjąć galaretki z filiżanek, należy zanurzyć je na chwilę w ciepłej wodzie i przełożyć na talerzyk. Smacznego!