galeria przepisów
Śledzie z kapustą i grzybami Śledzie z kapustą i grzybami
Śledzie z kapustą i grzybami
autor: danusia19671
skład:
5 szt płaty śledzia z oleju
400 g kapusta kwaszona
8 szt grzyby suszone
2 szt cebula
2 szt listek laurowy
2 łyżki miód
2 łyżki sok z cytryny
olej rzepakowy
pieprz w ziarnkach
sposób przygotowania:
Płaty śledziowe pokroić na kawałki.
Kapustę wymoczyć, odcisnąć z tego kwasu, włożyć do rondla.
Grzyby dobrze wymoczone pokroić drobniutko,dodać do rondla,podlać olejem. Dusić kapustę na wolnym ogniu, do miękkości z wegetą,listkiem i pieprzem. Cebulę obrać,pokroić w pół plastry,zrumienić na tłuszczu,dodać do kapusty.
Na samym końcu do gotowej kapusty z grzybami,dodać miód i sok z cytryny. Chwilę jeszcze poddusić. Doprawić do smaku,ostudzić.
Śledzie wymieszać z kapustą i grzybami,odstawić na noc w chłodne miejsce. Wykładać śledzie na talerzyki z kapustą i grzybami,udekorować ogórkiem kwaszonym i jabłkiem.