galeria przepisów
Sałatka śledziowa. Sałatka śledziowa.
Sałatka śledziowa.
autor: plomien
skład:
Składniki:
• 1 szklanka drobnej fasolki
• 2 solone śledzie ala matjas Lisner
• 2 jajka
• 1 duże jabłko
• 2 ogórki konserwowe
• 3-4 marynowane grzybki
• ½ szklanki majonezu sałatkowego
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• Sól, pieprz, Cukier
sposób przygotowania:
Przygotowanie:
• Fasolę zalej wrzątkiem, odstaw do namoczenia. Zlej wodę. Gotuj do miękkości w świeżej wodzie bez dodatku soli. Odcedź na sicie i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Możesz też użyć fasolki z puszki.
• Śledzie ułóż w misce, zalej wodą i odstaw do wymoczenia. Po 2-3 godzinach wyjmij, opłucz i osusz starannie papierowym ręcznikiem. Wyfiletowane śledzie pokrój w kostkę.
• Jajka ugotuj na twardo z dodatkiem soli, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
• Umyte jabłko przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, pokrój w kosteczkę. W ten sam sposób poszatkuj ogórki konserwowe i osaczone z zalewy grzybki.
• Przygotowane składniki wymieszaj ze śledziami.
• Majonez zakwaś sokiem z cytryny wymieszaj ze składnikami sałatki. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Przed podaniem odstaw do schłodzenia.