galeria przepisów
Śledzie po kaszubsku z ogórkiem konserwowym. Śledzie po kaszubsku z ogórkiem konserwowym.
Śledzie po kaszubsku z ogórkiem konserwowym.
autor: plomien
skład:
Składniki:
• 1 kg śledzi z zalewy ala Matjas Lisner
• 1 kg cebuli
• ½ l oleju
• 5 dag suszonych śliwek kalifornijskich
• 4 ogórki konserwowe
• 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
• Cukier, sól
• 2 liście laurowe, pieprz
• 8 goździków
• 8 ziaren ziela angielskiego
sposób przygotowania:
Przygotowanie:
• Śledzie wymocz w zimnej wodzie lub mleku. Wyjmij i osusz. Cebulę obierz, opłucz. Pokrój w półplasterki. Przełóż ją do rondla i zalej olejem. Oprósz solą i cukrem, smaż na jasnozłoty kolor około 3 minuty. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, chwilę duś razem.
• Wsyp posiekane śliwki. Dodaj liście laurowe, goździki oraz ziele angielskie. Duś, aż cebula będzie zupełnie miękka. Dodaj ogórki pokrojone w półplasterki, dopraw do smaku pieprzem oraz ewentualnie cukrem.
• Osuszone filety śledziowe podziel na mniejsze kawałki, ułóż na talerzu i polej przygotowanym sosem z cebulą.