galeria przepisów
Śledź w sosie czosnkowym Śledź w sosie czosnkowym
Śledź w sosie czosnkowym
autor: Gatita
skład:
Marynata
1 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu 10%
1 cebula
10 ziarenek ziela angielskiego
10 goździków
1 łyżeczka ziarenek gorczycy
1 laska cynamonu

400 g filetów śledziowych a la matias (u mnie zawsze Lisner)
4 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki
sposób przygotowania:
Cebule kroimy w krążki, składniki marynaty zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wkładamy do niej filety śledziowe, przykrywamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce.
Po tym czasie śledzia odcedzamy, zostawiamy na sitku do całkowitego odcieknięcia.
Czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy wszystkie składniki sosu. Możemy użyć samej śmietany i nie dodawać jogurtu naturalnego. Ja od jakiegoś czasu mieszam jednak śmietanę z jogurtem, sos będzie wtedy nieco lżejszy.
Filety kroimy w dzwonka, wkładamy do sosu i mieszamy.
Odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce.