galeria przepisów
Tatar ze śledzia podawany z rukolą i warzywami. Składniki Tatar ze śledzia podawany z rukolą i warzywami. Składniki
Tatar ze śledzia podawany z rukolą i warzywami. Składniki
autor: Mariola
skład:
4 filety śledziowe Matjas
1 czerwona papryka
1 cebula
1 cebula czerwona
3 ogórki kiszone
rukola
cytryna
oliwa z oliwek
4 jajka na twardo
Sól, pieprz do smaku
sposób przygotowania:
Oczyszczone filety śledziowe dokładnie myjemy osuszamy, następnie kroimy w drobną kostkę. Pokrojone śledzie wkładamy do miski. Cebulę białą kroimy w podobną kosteczkę jak śledzie, dodajemy do śledzi dokładnie mieszamy. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, Doprawiamy do smaku pieprzem, solą
Paprykę rozkroić na pół, oczyścić z nasion i białych włókien, skórki pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę.
Śledzie wymieszać ogórkami, wymieszać.
Z masy warzywno-śledziowej, uformować (nie)wielkie porcje.
Podanie
Na talerzu formujemy niewielki dowolny kształt, dekorujemy jajkiem na twardo, rukolą cebulką czerwoną, świeżymi ziołami