galeria przepisów
Sałatka śledziowo-warzywna Sałatka śledziowo-warzywna
Sałatka śledziowo-warzywna
autor: Mariola
skład:
4 szt filety Matjas
1 szt cebula czerwona
2 szt marchewki
1 szt pietruszka
1 szt jabłko
1 szt mały seler
2 szt ogórki kiszone
1 szkl groszek zielony
1 szt mały por
4 szt jajka
majonez według uznania
pieprz do smaku
sposób przygotowania:
Do garnka wkładamy warzywa marchewkę,pietruszkę i seler gotujemy al dente.Jajka gotujemy na twardo.Oczyszczone filety śledziowe dokładnie myjemy osuszamy,następnie kroimy w drobną kostkę.
Cebulę i pora kroimy w kosteczkę przelewamy wrzątkiem na sitku.Ugotowane warzywa ,jajka kroimy w kosteczkę.Ogórki i jabłko kroimy w kosteczkę.Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski,dodajemy groszek zielony dokładnie mieszamy dodajemy majonez jeszcze raz mieszkamy,Doprawiamy do smaku pieprzem.